четвртак, 15. јул 2010.

HERCEG NOVI

Grad Herceg Novi osnovan je prije 600 godina ( 1382. godine ). O tim davnim vremenima jos uvijek u gradu svjedoce fortifikacioni objekti - tvrdjave iz turskog, venecijanskog, spanskog i austrijskog perioda.

Prema najrelevantnijim istorijskim podacima grad Herceg Novi je osnovao bosanski kralj Tvrtko I Kotromanic, proljeca 1382. godine. Grad je utvrdjen u zupi Dracevica, u Topaljskom zalivu i njegov tadasnji naziv je bio Sveti Stefan. Osim danasnjeg naziva Herceg novi, grad se jos zvao Novi, Castrum Novum, Castel Nuovo...

Herceg Novi je grad koji se nalazi na samom kraju Bokokotorskog zaliva. Izgled grada je najsimpaticnija mjesavina romanskog, vizantijskog i orijentalnog stila ukomponovanog u mediteranski izgled grada. To je danas grad cvijeca, prava botanicka basta.

Nekada su se obroncima iznad grada kretali turski karavani, a u podnozju obronaka odvijali su se dvoboji, megdani i izvodila javna kaznjavanja podanickog stanovnistva - raje - od strane turskih osvajaca.

Ipak, ovome gradu su vjekovima pripadali mnogi, voljeli su ga carevi, u njemu uzivali kraljevi, svoju ratnicku slavu njime su pronosile velike vojskovodje. Mnoge price danas autenticno svjedoce o tim razdobljima, o nastancima hercegnovskih ostrva, tvrdjava, mjesta, crkava, rtova...

Herceg Novi su opjevali pjesnici, oslikali likovni umjetnici, u njemu je razvijan turizam, mnogi ce vam reci da je u njemu lako i jednostavno zivjeti, pa i da je jos lakse njemu pripadati. I zaista, Herceg Novom su pripadali mnogi poznati i slavni.

Zahvaljujuci mnogobrojnim prirodnim ljepotama Herceg Novi je stekao naziv grada sunca, cvijeca i zelenila. Flora je posebno interesantna, jer u gradu i okruzenju raste nekoliko stotina raznih biljnih vrsta sa svih meridijana svijeta. Grad se nalazi na juznom dijelu Jadrana, na prostoru izmedju planine Orjen ( 1.895 m ) i jednog od najljepsih zaliva na svijetu - Bokokotorskog zaliva.

Herceg Novi je jedan od gradova na Crnogorskom primorju ciji kulinari u ugostiteljsko - turistickim objektima gostima nude jela tipicne mediteranske kuhinje. Ona predstavlja spoj laganih jela, morskih plodova i raznih vrsta riba, povrca i zelenila, zacinjene bojama, ukusima i mirisima Jadrana. Kulinarske specijalitete bogate mediteranske kuhinje, poput ribljih i plodova mora iz novskog akvatorija moguce je probati u svim hercegnovskim turisticko - ugostiteljskim objektima, ali i na brojnim zimskim i ljetnjim festama, od kojih je najvazniji tradicionalni februarski "Praznik mimoze", koji nosi naziv po zutom cvijetu opojnog mirisa - mimozi, koja je veoma rasprostranjena na cijelom podrucju Herceg Novog.

Ukoliko Vam se desi da se za vrijeme "Praznika mimoze" nadjete u Herceg Novom, bicete odusevljeni gradskom festom koja uz pjesmu i igru, smotru mazoretki i druge feste u gradskoj luci na Skveru stvara dobre vibracije i na veliki broj prisutnih prenosi pozitivnu energiju.

Sama cinjenica da je Herceg Novi veliki grad, sa jos vecom okolinom, dovoljna je potvrda da je desavanja na pretek. Ukoliko ste romanticni onda smo sigurni da cete se vrlo lako uklopiti u mediteransko podneblje i pronaci neko mirno mjesto za veceru u dvoje, uz svijece i sum talasa.

Za one koji pozitivne vibracije pronalaze na drugi nacin, cekaju ih otvoreni kafe-sankovi, kafe-barovi i terase sa kojih dopire uglavnom glasnija muzika. Kako su pretezno locirani pod vedrim nebom, pomenuti objekti nude cjelovecernju zabavu uz pop, ock, house, techno ili rave muziku ( svirke uzivo, karaoke party... ).

Нема коментара:

Постави коментар